Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στο πάρκο δίπλα στην Αργώ μέσα στη φύση και δίπλα στην θάλασσα, την Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, η δράση ‘’Ανθομιλώ και ξαναφτιάχνω τη ζωή μέσα από τις στάχτες’’. Στη δράση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από:
- το 4ου ΠΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης, υπό την επίβλεψη της διευθύντριας του Σχολείου Βασιλικής Καλαμάρη και
- την Ε’ και Στ’ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού Γεωργίας Ευθυμιάδου.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και τις δύο μέρες της δράσης. Ενημερώθηκαν από την εκπρόσωπο της ΑΜΚΕ Κοινό Μέλλον – Common Future, Χρύσα Αργυρακάκη, για το έθιμο της πιρπιρούνας και τη σύνδεσή του με το σήμερα, κατασκεύασαν την πιρπιρούνα, έμαθαν και τραγούδησαν το τραγούδι της πιρπιρούνας, περιηγήθηκαν στις γειτονιές της πόλης και αναβίωσαν το έθιμο ξυπνώντας μνήμες και όμορφα συναισθήματα. Εμπνεύστηκαν από τη φύση και, υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες της εικαστικού και καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΔΠΘ, Μαριάννας Παυλίδου, ζωγράφισαν σε ειδικά καβαλέτα και αποτύπωσαν σε καμβά όλα τα ερεθίσματα που δέχθηκαν. Όλα τα έργα εκτέθηκαν σε μια μικρή υπαίθρια έκθεση και έγιναν η αφορμή για συζητήσεις και προβληματισμούς σχετικά με το περιβάλλον ενώ στο τέλος κάθε μικρός και κάθε μικρή ‘’ζωγράφος’’ πήραν αναμνηστικό συμμετοχής.
Παράλληλα λειτούργησε Εργαστήρι με θέμα τις γιορτές του φθινοπώρου και τις εργασίες που γινόταν την εποχή εκείνη σε σύνδεση με το σήμερα.
Σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο, μέλη της Ορχήστρας Δωματίου Αλεξανδρούπολης εμπλούτισαν μουσικά τη δράση με έργα του Vivaldi. Οι καταξιωμένοι επαγγελματίες μουσικοί, Νίκος Ζήσης στο φλάουτο, Επαμεινώνδας Τζιβένης στο βιολί, Δημήτρης Μπαχτσεβανίδης στη Βιόλα, συνόδευσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες καθώς ζωγράφιζαν, τους ενέπνευσαν με έναν ιδιαίτερο και μαγικό τρόπο και τους μετέφεραν σε άλλη διάσταση. Η ζωντανή κλασική μουσική σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο φυσικό εικαστικό περιβάλλον τους καλλιέργησε όμορφα συναισθήματα και τους παρείχε μια ιδιαίτερη εμπειρία που θα μείνει, σε όλους και όλες, αξέχαστη.
Στο Εργαστήρι ‘’Φτιάχνω τον δικό μου λαχανόκηπο, μαθαίνω για τους σπόρους, φτιάχνω τους δικούς μου’’, υπό την καθοδήγηση του γεωπόνου και παιδαγωγού, ειδικευμένου σε θέματα Βιοηθικής και συνιδρυτή της ΑΜΚΕ Κοινό Μέλλον – Common Future, Γιώργου Ρουμελιώτη, δημιούργησαν μπάλες σπόρων και έπαιξαν ομαδικά διαδραστικά παιχνίδια με θέμα την πρόληψη των πυρκαγιών, δημιουργώντας έτσι τη ‘’γέφυρα’’ για την ταινία μικρού μήκους που προβλήθηκε στο τέλος της δράσης.
Η ταινία ‘’940.000 στρέμματα’’ είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα την καταστροφική πυρκαγιά του Έβρου το 2023. Δημιουργήθηκε από μαθητές και μαθήτριες του 4ου ΠΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κινηματογράφου. Το ντοκιμαντέρ αποτελείται από δύο επιμέρους ταινίες: η πρώτη έχει διάρκεια 25’ και ακολουθεί μια συνοπτική ταινία 15’. Η ταινία σύντομης διάρκειας πήρε μέρος στον 14ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;», όπου απέσπασε το 1ο Βραβείο Τεκμηρίωσης για το ντοκιμαντέρ και το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Αφίσα.
Ανθομιλώ και ξαναφτιάχνω τη ζωή μου μέσα από τις στάχτες!
Κατά τη διάρκεια της δράσης, τα παιδιά
- καλλιέργησαν περιβαλλοντική συνείδηση και ενημερώθηκαν σχετικά με την προστασία και την αναγέννηση της φύσης,
- καλλιέργησαν πολιτισμική συνείδηση και ενημερώθηκαν σχετικά με την τοπική παράδοση και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,
- καλλιέργησαν δεξιότητες, όπως η ομαδικότητα, η συνεργασία, η χειροτεχνία και ήρθαν πιο κοντά στην τέχνη της ζωγραφικής, της μουσικής και του κινηματογράφου.
Η ελληνική παράδοση, από την καλλιέργεια της γης μέχρι το δημοτικό τραγούδι κι από το αγροτόσπιτο ως το εργόχειρο της γιαγιάς, είναι στενά συνδεδεμένη με τη φύση. Μέσα από τη δράση αυτή τα παιδιά απέκτησαν πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ερεθίσματα ώστε να εμπλουτίσουν και να διαφυλάξουν αυτή τη σχέση.
Η δράση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ οικονομικά στηρίχθηκε με αυτοχρηματοδότηση από την ΑΜΚΕ Κοινό Μέλλον – Common Future και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ως Κοινό Μέλλον – Common Future συνεχίζουμε να παράγουμε δράσεις και να καλλιεργούμε τον ηθικό κοινωνικό διάλογο Ethic up, με στόχο τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, μέσα από δημιουργικές συνεργασίες με φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα και όλους όσοι μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες αξίες.